Terug

Demeyere Design

In samenwerking met designers

Demeyere Industry

Naast aangepaste en vernieuwende technologie hecht Demeyere ook veel belang aan de uitstraling van de producten. Kookgerei moet niet alleen efficiënt werken maar ook mooi en decoratief zijn, zowel op tafel als in de keuken. De voorbije jaren werkte Demeyere daarom samen met nationaal en internationaal erkende designers. Het resultaat is knap, stijlvol kookgerei van hoogstaande kwaliteit.


Demeyere John Pawson

Geroemde Britse architect John Pawson

Reeds meer dan 25 jaar ontwerpt John Pawson gebouwen en objecten, met opdrachten op vier verschillende continenten voor heel diverse klanten. Hij heeft daarbij een waaier aan projecten van diverse omvang gerealiseerd. Vanaf het begin vertoonde zijn benadering van de architectuur gelijkenissen met de kunststroming van het Minimalisme. Duidelijker, misschien, is het te beschrijven als een attitude tegenover ruimte, licht en evenredigheid. John Pawson groeide op in Yorkshire in het noorden van Engeland en had vier oudere zussen. Na het voltooien van zijn studies ging hij aan de slag in het textielbedrijf van zijn ouders, vooraleer hij naar Japan verhuisde waar hij vier jaar zou verblijven. Hij gaf er Engelse les en reisde doorheen het land tot hij tenslotte in Tokyo terechtkwam voor een bezoek aan de studio van de Japanse ontwerper Shiro Kuramata. Kort na zijn terugkeer naar Londen schreef hij zich in bij de Architecture Association, maar vertrok reeds na een korte studieperiode om zijn eerste opdrachten uit te voeren. Hoewel zijn werk beschreven wordt als zijnde "abstract”, is het ontegensprekelijk geworteld in het nauwkeurig vatten van de essentie van het dagelijkse leven. Of het nu gaat om een huis, winkel, galerij, brug, klooster of kookpan, voor Pawson bestaat de ultieme uitdaging altijd hierin: hoe mensen, ruimte en objecten met elkaar in harmonie kunnen gebracht worden.

Het werk

John Pawson’s carrière kwam geleidelijk aan op gang in het begin van de jaren 1980, met een aantal kleinschalige projecten waaronder een piepklein appartementje in Londen voor de schrijver Bruce Chatwin. Het contrast van deze "gereduceerde” ontwerpen met de gangbare esthetische trends van die tijd was overduidelijk: hier waren ontwerpen die hun wortels hadden in de uitdrukkingen van eenvoud die steeds aanwezig waren geweest in zowel oosterse als westerse tradities. In het midden van de jaren 1990 veranderde het karakter van John Pawson’s werk voor altijd door twee cruciale commerciële opdrachten: voor de Cathay Pacific Wing van de Chek Lap Kok vlieghaven in Hong Kong en voor de eerste Calvin Klein winkel in Manhattan. In 2004 kende zijn benadering van design – vaak beschreven als zijnde monastisch – een hoogtepunt in de inhuldiging van een nieuw klooster in Bohemen, voor een gemeenschap van cisterciënzer trappistenmonniken. Twee jaar later werd een door hem ontworpen brug in de Koninklijke Botanische Tuinen Kew in Londen voor het publiek opengesteld. Huizen en de objecten erin blijven het middelpunt van zijn werk, in heel uiteenlopende omgevingen, zoals landelijk Zweden, stedelijk Tokyo en centrum Los Angeles. Pawson’s eigen woning in Londen illustreert perfect zijn overtuiging dat de huiselijke ruimte zonder compromissen zo gemodelleerd kan worden dat ze de rituelen van het dagdagelijkse leven reflecteert en ondersteunt.

Demeyere John Pawson

Het hart van een thuis De pan

"Een museumdirecteur zei ooit over mijn werk, "Alles begint met de keuken”. Wat hij bedoelde was dat huizen het hart van mijn werk zijn en keukens het hart van de huizen. Mijn samenwerking met Demeyere begon met de idee om deze belangrijke hedendaagse leefruimte te voorzien van een set basismateriaal dat functionele gesofisticeerdheid zou combineren met de hoogste design-waarden. Een pan lijkt een zeer voor de hand liggend object om te ontwerpen, maar de realiteit is dat kleinschaligheid niet altijd overeenkomt met complexloosheid. Het samensmelten van vorm en functie moet naadloos zijn. Het zou nutteloos zijn om het perfecte eenvoudige profiel te vinden, bijvoorbeeld, als de rand niet goed kon gieten. Visueel comfort zou in datzelfde opzicht zijn waarde verliezen als de pan niet goed in de hand lag. Ik wist dat ik de meer gespecialiseerde technische eigenschappen kon overlaten aan het team van Demeyere. Mijn inspanningen hebben zich gericht op de vorm van de pot en op het detail en de hoek van de verbinding tussen body en greep. Mijn doel is geweest iets dat er anders uitzag, maar wel "juist”, zowel op het kookvuur als op tafel – modern maar niet modieus en dus vatbaar om zijn frisheid vlug te verliezen.”

Ontdek de John Pawson serie


Designer Nedda El-Asmar

Belgisch designer Nedda El-Asmar

Nedda El-Asmar studeerde juweelontwerp en edelsmeedkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Royal College of Art in Londen. Sedert maart 2008 werkt ze samen met ontwerper Erik Indekeu. Ze werkt voor o.a. Hermès, Puiforcat, Eternum, Gense, Villeroy & Boch, Robbe & Berking en Carl Mertens. Nedda sleepte reeds tal van prijzen in de wacht met haar ontwerpen. In 2007 won ze de Henry van de Velde Award voor Jong Talent en werd ze uitgeroepen tot ‘Belgisch Designer van het Jaar’. In 2009 werd ze voor de tweede maal genomineerd voor ‘Talents du Luxe’ en kreeg ze de prestigieuze Cultuurprijs Vlaanderen voor Vormgeving. Sinds 2007 doceert Nedda aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.