Terug

De trend in de keuken

Koken op inductie

demeyere_theme_inductie_720x498

Inductie is al jaren de trend in de keuken en biedt heel wat voordelen ten opzichte van traditionele kooksystemen (bv. vitrokeramisch of gas). Zo is koken op inductie veilig en efficiënt en geeft het een perfecte controle tijdens je bereidingen. Maar hoe werkt inductie en wat is het belang van het kookgerei bij inductie?Demeyere-InductiePortrait1

Wat heb je nodig? Kookgerei met een magnetische bodem

Een eerste belangrijke voorwaarde is dat de bodem magnetisch is. Als je wil weten of jouw kookgerei geschikt is voor inductiekoken, volstaat het dus om een magneet onderaan de bodem te houden.

Een bodem magnetisch maken kan op verschillende manieren. Zo zijn er fabrikanten die een magnetische schijf op de bodem bevestigen of een soort verf met magnetische partikels op de bodem spuiten. Al onze potten en pannen zijn geschikt voor inductiekoken, omdat ze gemaakt zijn van magnetisch roestvrij staal en/of voorzien van een speciale bodem. Als je kookt met Demeyere producten met onze unieke TriplInduc® legering kun je zelfs tot 30% meer rendement uit je inductiekookplaat halen in vergelijking met ander kookgerei. TriplInduc® wordt gebruikt in onze producten met InductoBase, InductoSeal en 7-PlyMaterial.

Demeyere-InductiePortrait2

Wat heb je nodig? Een warmtegeleidende bodem

Inductie is een krachtig medium en zorgt voor een hevige warmteontwikkeling door extreme spanningen. Het is dan ook heel belangrijk dat de bodem van het kookgerei deze spanningen aankan en de warmte efficiënt en gelijkmatig verdeelt. Een stevige bodem is essentieel, want anders treedt er vervorming en/of oververhitting op. De Demeyere bodems zijn dan ook opgebouwd uit verschillende lagen om hier optimaal aan te voldoen.

Daarnaast zorgt die stevige bodem ook voor een optimaal warmtebehoud en dat is voor het kookproces heel belangrijk. Bij koken leg je koude ingrediënten in een warme pan of pot. Het temperatuurverschil tussen beide is aanzienlijk, maar toch wil je de temperatuur zo stabiel mogelijk houden. Als de temperatuur van de pan te hard afkoelt door het toevoegen van bijvoorbeeld koud vlees, dan zal het vlees in de pan beginnen koken in plaats van goudbruin te bakken. De pan moet de ingrediënten opwarmen, de ingrediënten mogen de pan niet afkoelen.