Terug
Meer dan 100 jaar Made in Belgium
uitbreiding en erkenning
Zijn zoon, Maurice Karel Demeyere (° Kortrijk 1891), erft de talenten van zijn vader. Hij leert het vak van metaalbewerker en is een ondernemende durver. In 1908 vestigt hij zich als zelfstandige in een pand aan de Appelstraat in Borgerhout, waarmee de kiem van het huidige familiebedrijf is gezaaid. Als 17-jarige runt hij een bedrijfje met vier arbeiders, allemaal ouder dan 40 jaar! Kortom, Maurice weet van aanpakken.
Tijdens Wereldoorlog I maakt hij deel uit van de Genie bij het Belgische Leger. Leergierig als hij is, weet hij van de nood een deugd te maken en uiteenlopende technische kennis op te doen. Een bij de familie gekoesterd militair handboekje uit die periode levert hiervan het bewijs.
Vanaf 1919 herneemt hij de bedrijfsactiviteiten samen met zijn broer Willem. De broers Demeyere bouwen de firma geleidelijk uit. Zo wordt in 1921 een zieltogend bedrijf in huishoudartikelen overgenomen en het eigen bedrijf overgebracht naar de Herentalsebaan te Deurne. In 1922 volgt dan de officiële oprichting van nv Demeyere & Zonen. Vader Emmanuel blijft tot aan zijn dood in 1927 zijn zonen met raad en daad bijstaan.
Een belangrijke erkenning van het vakmanschap en van grote betekenis voor het jonge bedrijf is het grote order van het Antwerpse “Bell Telephone”. Voor dit communicatiebedrijf met wereldwijde vertakkingen produceert Demeyere tijdens de jaren 1920, naast het eigen productengamma, miljoenen condensatorbusjes. De zaken verlopen voorspoedig.
Focus op huishoudartikelen
In volle Wereldoorlog II krijgt het bedrijf de naam ‘Werkhuizen Demeyere’. Het bedrijf overleeft deze moeilijke jaren in belangrijke mate door de productie van grote soepketels, nodig voor de toenmalige voedselbedeling.
De oorlog heeft het bedrijf gelukkig niet verlamd, opvolging is verzekerd. Maurits Emmanuel Demeyere (° Antwerpen 1921) studeert af als ingenieur en oriënteert het bedrijf vanaf 1946 definitief op huishoudartikelen.
Maurits is de uitvinder van ‘Silvinox’, een wereldexclusiviteit op het vlak van oppervlaktebehandeling van kookartikelen. Dankzij Silvinox blijven kookpotten, braadpannen, waterketels, koffiepotten en andere artikelen hun glanzend en zuiver uitzicht behouden, ondanks veelvuldig gebruik en afwas. Hierdoor krijgt het bedrijf een steeds ruimere bekendheid. Het assortiment aan huishoudartikelen breidt dan ook gestaag uit. In 1980 opent hij een nieuw werkhuis (30.000 m²) te Herentals als antwoord op de toenemende expansie.